Vuoden viherpeukalo– tunnustus ensimmäisenä Laurentius-koulun K-luokille

suuri kortti, johon on piirretty erivärisiä kukkia ja kirjoitettu etunimiä

Laurentius-koulun K-luokat saivat ensimmäisenä  Lohjanseudun Puutarhaseura ry:n myöntämän Vuoden Viherpeukalo-tunnustuksen. Tunnustus myönnetään henkilöille tai yhteisöille, jotka ovat merkittävällä tavalla edistäneet puutarhaharrastusta Lohjan seudulla.  Kunniakirja annettiin luokille koulun joulujuhlassa 21.12. 2023. Jatkossa tunnustus myönnetään vuosittain.

Kiitokseksi koulun oppilaat tekivät komean kortin ja kirjoittivat runon, jossa muun muassa sanottiin. “Kevään kukoistusta odottaessamme, otamme nöyränä vastaan lahjanne.”

Vuoden viherpeukalo-tunnustus kannustaa puutarhanhoitoon

Vuoden Viherpeukalo-tunnustuksen tarkoituksena on kannustaa puutarhanhoitoon ja omavaraisuuteen.

Puutarhanhoito lisää tutkitusti kaikenikäisten hyvinvointia. Se antaa työniloa ja elämyksiä ja parhaimmillaan oman puutarhan sato monipuolistaa ruokavaliota. Käsillä tekeminen tuulettaa päätä ja puutarhanhoidossa helposti saavutettava flow-tila vähentää stressiä. Lisäksi altistuminen maaperän monipuolisille mikrobeille vahvistaa puolustuskykyä ja ehkäisee allergioita.

Laurentius-koulun K-luokat kasvattavat keväisin yrttiruukkuja myyntiin.  Erityisluokanopettaja Markku ’Pastori’ Piirilä kertoo, että yrtit kasvatetaan itse siemenestä lähtien. Kasvattamisessa hyödynnetään Lohjan museon yhteydessä olevaa kasvihuonetta.

Toiminta sai alkunsa kaksitoista vuotta sitten Piirilän tekemästä huomiosta, että museon pihapiirissä oleva kasvihuone oli käyttämättä.

Puutarhanhoito tarjoaa Piirilän mukaan luontevasti vastuullisuuskasvatusta ja yrittäjyyttä. Sen yhteydessä voi myös opettaa matematiikkaa, biologiaa ja fysiikkaa.

Oppilaat ovat itse myyneet yrttiruukut asiakkaille. Myyntituotot on käytetty luokkaretkiin.

K-luokissa opiskelee noin kaksikymmentä erityisoppilasta eri puolilta Lohjaa. Oppilaiden ja Piirilän lisäksi puutarhanhoitoon osallistuu erityisluokanopettaja Tanja Talvensalo ja ohjaaja Eeva Aurila. Aurila on huolehtinut kasvien kastelusta viikonloppuisin.

Oppilailta on Piirilän mukaan tullut paljon hyvää palautetta.

”Tämä on toiminnallista opiskelua, jossa näkee oman työnsä jäljen”, Piirilä sanoo.