Variksenpelätin, joka voitti SM-kisan

variksenpelätin, jolla on valkoinen asu, lierihattu ja voitosta kertova vaaleanpunainen nauha
Vuoden 2022 variksenpelätin kaikessa komeudessaan. Siniset silmät ovat maalattuja käpyjä.

Variksenpelättimen SM-kisan vuonna 2022 voittanut pelätin ’Kasvimaan kummitus’ on tehty  pihalta löydettävistä ja puutarhanhoidossa käytettävistä materiaaleista kuten hallaharsosta ja risuista. Pelättimen voi helposti tuunata vaikka kuinka komeaksi. Vain mielikuvitus on rajana. Kasvimaan kummituksessa rajoittavana tekijänä oli periaate, että mitään ei osteta. (Harso oli ostettu jo aiemmin. Se otetaan oikeaan käyttöönsä keväällä.)

Kilpailu käytiin Lohjan Omenakarnevaalien yhteydessä. Tuomarina toimi Lohjan museon johtaja Annamari Juvonen-Ekola. Hän perusteli valintaa juuri kotikutoisuudella ja sillä, että kummitus sopisi myös Lohjan museon puutarhaan.

Variksenpelätin – näitä tarvitset

 • hallaharsoa (kasvuharsoa, millä nimellä sitä kutsutkin) noin 10 metriä, en mitannut määrää, arvioin pituuden, mutta kuvan kummitus on tehty 160 senttiä leveästä harsosta
 • heinäseiväs tai aidantolppa tai vastaava pelättimen rungoksi, korkeus noin 190 cm, poikkipuu käsivarsiksi, pituus noin 90 cm
 • kuivia risuja risuja käsivarsiin ja sormiin  (jos olet näppärä, voit tehdä sormet kanaverkosta)
 • pala säkkikangasta pelättimen pääksi, voit myös käyttää hallaharsoa tai jotain muuta kangasta
 • olkea tai heinää pään täytteeksi
 • kaksi sähköjohtojen suojaputkea, niitä samoja, joita käytetään kasvulavojen suojakaarina, myydään rautakaupoissa
 • käpyjä tai nappeja tai vastaavia silmiksi
 • lierihattu tai vastaava
 • narua, hakaneuloja ja rautalankaa

 1. Tee ensin runko eli ristinmuotoinen kehikko. Naulaa tai ruuvaa poikkipuu noin 25 sentin päähän pystypuun yläosasta. (Tässä tein tuplatyön, sillä kiinnitin ensin poikkipuun liian alas,. Pelättimen kaulasta tuli suhteettoman pitkä.)

 2. Valmista sitten käsivarret. Tee risuista kaksi nippua ja kiinnitä ne yhteen siten, että tyvipäät ovat vastakkain.  Oksien kärjistä muodostuu näin sormet. Käytä kiinnittämiseen ohutta rautalankaa tai narua.

  risunippu, joka on solmittu yhteen rautalangalla ja lisäksi kiinnitetty narulla rimaan

 3. Tee pää. Leikkaa säkkikankaasta tai muusta kankaasta sopivan kokoinen pala ja taittele se pussukaksi siten, että voit täyttää sen oljilla. Jätä pää löysäksi.

 4. Kiinnitä päähän silmät, halutessasi voit tehdä pelättimelle myös suun ja nenän.

 5. Sitten voitkin koota pelättimen. Tee rautakangella maahan kolo, johon isket rungon pystyyn. Solmi risukäsivarret poikkipuuhun ja nosta pää paikalleen.

  keskeneräinen variksenpelätin, jolla säkkikankaasta tehty pää ja risuista tehdyt käsivarret

 6. 1.     Kiinnitä sähköjohtojen suojaputket maahan kahdeksi kaareksi  rungon viereen siten, että voit kuvitella niiden muodostavan pelättimelle laajan helman. Jos maa on kovaa, voit avittaa rautakangella. Kiinnitä kaaret narulla runkoon.

  kaksi kaareksi taivutettua valkoista muoviputkea jotka on kiinnitetty narulla seipääseen

 7. Leikkaa harsosta pieni pala ”hihoiksi” ja kiedo se käsivarsiin, jätä sormet näkyviin.

  keskeneräinen variksenpelätin, josta näkyy rakenne eli pystyssä oleva heinäseiväs ja kaksi kaareksi taivutettua muoviputkea

 8. Lopuksi kieputa harsoa rungon ympäri siten, että pelättimelle muodostuu vartalo. Kiinnitä harsot hakaneulalla, mutta jätä vartalo kuitenkin löysäksi. Tuuli leyhyttelee harsoa.

Jätä harso irtonaiseksi. Tuulisella säällä harsoo liehuu – pelottavasti!