Miten käsitellä tammenterhoja

Alkuperäinen suositus oli, että terhot kerättäisiin suoraan puusta. Käytännössä se on aika mahdotonta. Kannattaa siis suosiolla tyytyä keräämään terhoja maasta. Terhoja saa poimia maasta Lohjan kaupungin puistoista ja kadunvarsilta. Ympäristötoimen suositus on, että luonnonmuistomerkit, kuten Paavolan tammi jätettäisiin rauhaan. Perusteena on se, että luonnonmuistomerkit ovat juuristoineen suojeltuja. Terhot ovat juuriston alueella ja vaarana on, että juuristo vaurioituu keräämisen yhteydessä.
 Tuhat tammea-kampanjaan voi mainiosti osallistua vaikka kymmenellä terholla. Mitä enemmän kerääjiä, sitä paremmat mahdollisuudet. Voisi sanoa, että riskit on hajautettu!

  1. Huuhtele ja kuivaa terhot.

    Laita terhot astiaan, ämpäriin esimerkiksi ja laske viileää vettä päälle päälle. Huljuttele hetken aikaa, mutta älä jätä likoamaan. Saatat huomata, että osa terhoista nousee pintaan, niin minulla ainakin kävi. Halutessasi voit ottaa nämä erilleen, ja kylvää jo nyt maahan. Voi nimittäin olla, että ne ovat niin sanotusti tyhjiä. Tai sitten ei. Yksinkertaisinta on olla piittamatta asiasta. Kohtele siis pintaan nousseita terhoja samalla tavoin kuin muitakin.
    Kuivaa terhot esimerkiksi sanomalehden päällä. Parhaiten terhot kuivuvat ohuena kerroksena. Jos viet terhot ulos kuivumaan, huolehdi etteivät ne päädy parempiin suihin. Oravat keräilevät nyt terhoja ahkerasti. tammenterhoja vesiamparissa

  2. Säilö terhot ämpäriin kuivan hiekan sekaan.

    Hiekka voi olla esimerkiksi rautakaupoissa myytävää puhallushiekkaa. Se on hyvää siksi, että se on kuivaa ja edullista. Kahdenkymmenen kilon säkki maksaa noin neljä euroa. Voi käyttää myös tavallista soraa tai hiekkalaatikkohiekkaa, mutta huolehdi, että se on kuivaa. Sora ei kuivu ämpärissä, se pitää levittää esimerkiksi sanomalehden päälle. Kokeiltu on.
    Terhot peitetään hiekkakerroksella siten, että terhojen ala-ja yläpuolelle tulee sentti hiekkaa. terhoja hiekkaamparissa

  3. Sijoita ämpäri viileään paikkaan.

    Viileä paikka voi olla esimerkiksi kellari tai autotalli. Terhot eivät saa päästä jäätymään. Toisaalta liian lämminkään paikka ei ole hyväksi. Daalian juurakoiden talvettamiseen soveltuva paikka käy myös tammenterhoille. Daalian säilytyksen ihannelämpötila on viisi astetta. Tärkeintä on, että lämpötila pysyy plussan puolella.

  4. Varo hiiriä!

    Huolehdi, että hiiret eivät pääse terhoihin käsiksi. Terhot ovat hiirten herkkua.

  5. Keväällä äitienpäivän aikoihin terhot kylvetään maahan.

    Tästä tulee lähempänä ajankohtaa tarkemmat ohjeet.

Teksti ja kuvat: Erja Hinkkanen