Teksti ja kuvat: Erja Hinkkanen

Jos haluaa kasvattaa mahdollisimman suuria omenoita, on kiinnitettävä huomiota lajikkeeseen, sanoo Lohjansaaressa omenoita ammatikseen kasvattava Timo Krappe.
Kookkaita omenoita tuottavista lajikkeista hänelle tulee ensimmäisenä mieleen Lobo, talviomena, joka kypsyy myöhään ja jonka maku on parhaimmillaan vasta talvella.
Muitakin kookkaita omenoita tuottavia lajikkeita on: Vuokko, Valkea Kuulas, Samo, Sandra, Konsta, Punainen Atlas, Åkerö, Amorosa, Rubenstep, Rubinola ja Raike.
Raakileharvennus tärkeää
Olipa kyseessä mikä lajike tahansa, omenan kokoa voi kasvattaa raakileharvennuksella. Krappen omenatilalla raakileharvennusta tehdään juhannuksen jälkeisellä viikolla. Harvennusta voi jatkaa aina omenoiden kypsymiseen saakka.
”Puut tekevät sitä myös itse”, Krappe huomauttaa.
Kaikkia lajikkeita ei tarvitse harventaa. Jos omenan muoto on pitkulainen ja sillä on pitkä kara, mahtuvat omenat kasvamaan hyvinkin lähekkäin. Raakileharvennuksen yhteydessä poistetaan myös vioittuneet omenat.
Suurta omenaa etsivien kannattaa suunnata katseensa nuoriin omenapuihin. Niiden omenat ovat nimittäin usein suurempia kuin vanhojen puiden.

Ammattitarhoilla koko ei ratkaise
Leikkimieliset kilpailut ovat asia erikseen, mutta työkseen omenoita kasvattavat eivät ensisijaisesti pyri kasvattamaan maksimaalisen suuria omenoita. Silloin tällöin puut kuitenkin innostuvat tuottamaan ”järkälemäisiä” omenoita. Ne päätyvät soseeksi tai mehuksi.
”Säilyvyys ei ole suurissa omenoissa niin hyviä”, Krappe sanoo.
Krappen mielestä omena on silloin sopivan kokoinen kun sen halkaisija on 65–75 millimetriä.
Omenoiden kokoa mitataan läpimittalevyllä. Se koostuu renkaista, joissa on erikokoisia reikiä.

Näin kasvatat suuria omenoita
- Valitse lajike, joka tuottaa suuria omenoita. Lajikeluettelon löydät Hedelmä-ja marjanviljelijöiden liiton sivuilta.
- Nuoret puut tuottavat suurempia omenoita kuin vanhat.
- Huolehdi kuivina aikoina kastelusta.
- Tee raakileharvennusta heti kun omenoita alkaa muodostua. Harvennusta voi jatkaa omenoiden kypsymiseen saakka.
- Älä tavoittele mahdottomia. Kotimaiset omenat jäävät pienemmiksi kuin ulkolaiset.