Lohjan palstaviljelijät pelästyivät, mutta onneksi suotta

nainen kävelysauvojen kanssa suuren parsakasvuston vieressä
Sinikka Saikkonen on saanut kuvassa näkyvän parsan aikanaan Lohjanseudun Puutarhaseuran perennanvaihdossa.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta aluksi viljelypalstojen vuokraajat Lohjalla pelästyivät. Syynä tähän oli Lohjan kaupungilta tullut tieto, jonka mukaan viljelypalstan vuokraajan on viikon aikana tyhjennettävä palsta tai kaupungin toimesta ”tehdään selvää jälkeä” eli kaikki poistetaan.

Immonkadun viljelypalstalla viljelyä vuodesta 2016 harrastanut Sinikka Saikkonen säikähti niin, että järjesti palstalle tapaamisen, johon pyysi Lohjan kaupungin puistopuutarhuri Tarja Pöllästä ja edustajaa Lohjanseudun Puutarhaseurasta.  Saikkonen toivoi, että puutarhaseura ottaisi kantaa viljelypalstan puolesta. Todettakoon siis, että puutarhaseura kannattaa lämpimästi palstaviljelyä ja toivoo, että sen suosio kasvaisi.  (Kannanotto osoittautui sikäli tarpeettomaksi, että Lohjan kaupunki ei ole lopettamassa viljelypalstoja, vaan päinvastoin parantamassa niiden kuntoa.)

Loppujen lopuksi tapaamiseen saapui Pölläsen lisäksi kaupunginpuutarhuri Kirsti Puustinen ja puistopuutarhuri Anne Laakkonen sekä Saikkosen lisäksi kolme muutakin palstaviljelijää, heidän joukossaan Irma Laaksonen, jota Saikkonen kutsuu viljelypalstan  ”kuningattareksi.”

Immonkadun palstalla valkeni äkkiä, miksi kaupunki haluaa tehdä alueella ”selvää jälkeä”. Siellä täällä nimittäin näkyi epämääräisiä rojukasoja, joissa oli kasvuharsoja, pressuja, enemmän tai vähemmän ränsistyneitä kasvulavoja, talikkoja, lapioita, puutarhakalusteita, tynnyreitä, ruukkuja, kottikärryjä, ynnä muuta puutarhanhoitoon liittyvää välineistöä. Yhdessä läjässä oli oluttölkkejä. Yleisvaikutelma oli epäsiisti.

Me kaikki olimme sitä mieltä, että siivottava on.

Sen lisäksi, että kaupunki vaati tavaroiden poistoa, aikomuksena on kyntää koko Immonkadun viljelypalsta-alue. Periaatteessa palstat on tähänkin saakka kynnetty syksyisin, mutta vain periaatteessa. Monella palstalla nimittäin kasvaa monivuotisia kasveja kuten marjapensaita ja perennoja. Kaupungin käyttämät kyntäjät ovat hövelisti kiertäneet monivuotiset kasvit, mutta tänä syksynä on tarkoitus tehdä perusteellinen maanparannus. Se tarkoittaa kyntämisen ja jyrsimisen lisäksi hiekan ja kompostimullan lisäämistä maahan. Immonkadun maa on nimittäin hyvin savista.

Kyntäminen tuhoaisi monivuotiset kasvit, mikä surettaa viljelijöitä. Monilla on kasveihin tunnesuhde. Sinikka Saikkosen palstalla kasvaa esimerkiksi parsaa, jonka juurakot hän on aikanaan saanut Lohjanseudun Puutarhaseuran perennanvaihdosta.

”Voisiko monivuotiset kasvit siirtää tuonne reunaan”, kysyy eräs viljelijä.

Tarja Pölläsen mielestä sitä voisi harkita.

Kunnostukseen kuuluu myös keskellä palstaa kasvavan koivun kaataminen.

”Se kuluttaa päivässä 700 litraa vettä”, Puustinen sanoi.

Lopputulema oli, että viljelypalstan vuokraajat saivat viikon lisäaikaa palstansa siivoamiseen. Kaupunki harkitsee myös mahdollisuutta, että viljelijät voisivat jättää osan välineistä siististi palstan reunoille.

Immonkadulla on kolmisenkymmentä palstaa, jokainen kooltaan noin aarin. Palstoista on vuokrattu noin puolet.

Kaksi naista syksyisessä maisemassa. Toisella naisella kävelysauvat käsissään.
Sinikka Saikkonen ja Irma Laaksonen ovat harrastaneet vuosia palstaviljelyä Immonkadulla. Saikkoen kutsuu Laaksosta palstan “kuningattareksi”.

Teksti ja kuvat: Erja Hinkkanen