Ajankohtaista

Aika leikata omenapuut

Puutarhuri Esa Aaltonen opastaa omenapuiden leikkaamista Lohjan museon puutarhassa torstaina 26.3. klo 17. Tule kuuntelemaan kokeneen konkarin vinkit!

Vuosikokous 6.4.2024

Vuosikokous 6.4.2024 klo 13–15 Lohjan pääkirjaston Järnefelt-salissa. Ympäristötarkastaja Milla Kupiainen kertoo uusista kompostointisäännöistä ja haitallisten vieraslajien torjunnasta.

TAVATAAN LOHJAN MUSEOLLA!

Lohjan Omenakarnevaalit

Omenakarnevaalit järjestetään 23.9.2023, klo 10-16.
Paikka: Lohjan Museon ympäristössä, Rovastinkatu 1, 08100 Lohja

Lohjan Omenakarnevaalit järjestää Lohjan Omenakarnevaalit ry.

Löydät Omenakarnevaalit myös Facebookista

__________________________________________________________________

Tervetuloa Juha ja Pirjo Kainulaisen Vaahteramäen puutarhaan

sininen talo kesäisessä maisemassa. Lipputangossa liehuu Suomen lippu.
Vaahteramäen puutarha kesäisessä loistossaan. Juha ja Pirjo Kainulainen aloittivat puutarhan rakentamisen vuonna 2000. (Kuva: Juha Kainulainen)

Soliseva puro, suloinen kaarisilta, kymmeniä kukkalajeja, pergola, kukkamökki. Kaikkeen tähän voi tutustua lauantaina 15.7.2023 klo 12–16 Hästbölentie 341:ssä. Osoitteessa sijaitsee Juha ja Pirjo Kainulaisen Vaahteramäen puutarha, jota pariskunta on rakentanut vuodesta 2000 lähtien. Puutarhaa pääsee näkemään myös virtuaalisesti osoitteessa http://www.meidänpiha.fi/

Joko olet kylvänyt auringonkukat siemenet?

Lohjanseudun Puutarhaseura on postittanut kaikille jäsenilleen auringonkukan siemeniä. Seura haluaa näin omalta osaltaan muistaa 700-vuotisjuhlaa viettävää Lohjan kaupunkia. Auringonkukat kukkivat elo-syyskuussa. Aikaisin kylvetyt siemenet saattavat aloittaa kukintansa juuri niihin aikoihin, kun vietetään pääjuhlaa eli 10. elokuuta.

Auringonkukkiea voi esikasvattaa toukokuussa tai kylvää suoraan maahan kesäkuussa, kun maa on lämmennyt. Lohjalaisille on jaettu isoauringonkukkaa (Helianthus annuus) ja lajike on ‘Sunspot’. Se kasvaa vain noin 40–50-senttiseksi ja soveltuu siten ruukuissa kasvatettaviksi.

Lue täältä, miten virkkalalaisen Päiväkoti Ompun viskarilaiset kylvivät auringonkukan siemeniä.

Matka on peruttu 4.5.2023 Matka Viron lumoaviin puutarhoihin

Lähde Viron lumoaviin puutarhoihin 6.–9. heinäkuuta! Matkakohteina Viron näyttävin palatsi- ja kaupunkipuisto Kadriorg-puisto (kuvassa), useita kartanopuutarhoja kuten Sagadin ja  Mädapean kartanoiden puutarhat, Sadeväljan puutarhatila, jossa kasvaa 1000 kasvilajia ja lajiketta sekä useita yksityisiä puutarhoja,  muun muassa Tallinnassa sijaitseva Laine Leppin suunnittelema puutarha. Mahdollisuus taimiostoksiin.

Valkoinen huvimaja saarella.

Tilausajokuljetus Lohjalta alkaen, bussi on ryhmän mukana koko matkan ajan. Opas mukana Tallinnan ja Rakveren kohteissa.

Matkan hinta 399 €/hlö kahden hengen huoneessa
497 €/hlö yhden hengen huoneessa
Hinta edellyttää min. 25 hengen ryhmää. Matkan järjestää Ikaalisten matkatoimisto. Ilmoittaudu pikaisesti osoitteeseen puutarhuri@lohjanseudunpuutarhaseura.fi. Koko matkan ohjelma on ladattavissa ohessa

Leena Luodon opeilla puutarhanhoidosta tulee helpompaa ja luontoa kunnioittavaa

Niin pientä puutarhaa ei olekaan etteikö sillä olisi merkitystä luonnon monimuotoisuudelle. Näin sanoi biologi Leena Luoto Lohjanseudun Puutarhaseuran vuosikokouksessa. Hän muistutti, että Suomessa on lähes miljoona omakotitaloa. Niiden pihoissa ja puutarhoissa luonnolla on mahdollisuus kukoistaa, jos vain puutarhuri ei puutu liikaa asioihin. Luodon opeilla puutarhanhoidosta tulee helpompaa ja hauskempaa. Lue lisää aiheesta.

Vuosikokous ja Leena Luoto torstaina 9.3.2023 klo 18 Karnaisten ABC:lla

Lohjanseudun Puutarhaseuran vuosikokous torstaina 9.3. klo 18 Karnaisten ABC:n kabinetissa. Pidämme ensin sääntömääräisen vuosikokouksen, jonka jälkeen biologi, puutarhayrittäjä Leena Luoto kertoo luonnonmukaisista toimintatavoista ja kumppanuuskasvien käytöstä tuholaisten torjunnassa.

“Koko kesää ei ole tarpeen kitkeä. Aikaa jää puutarhasta nauttimiseen.  Karkotus-, houkutus – ja pyydyskasvien avulla voit vaikuttaa tuholaisten aikaansaamien tuhojen määrään. Puutarhanhoidosta tulee helpompaa, kun otat luonnon omat keinot avuksi. Luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä puutarhoilla on merkittävä rooli”, Luoto sanoo.

Maaliskuun alussa ilmestyy Leena Luodon uusin kirja kumppanuuskasveista. Jos painoaikataulu pitää, on kirjoja muutamia kappaleita myynnissä.

Leena Luoto on monelle tuttu Facebookista, jossa hän ylläpitää Puutarhan parhaaksi-ryhmää.

Lähde ruskaretkelle Karkalinniemeen, Arboretum Magnoliaan!

syksyn värikkäitä lehtiä
Sumakit saavat erityisen näyttävän syysvärin. Kuva: Arboretum Magnolia.

Tervetuloa ruskaretkelle Arboretum Magnoliaan (os. Kokkolahdentie 60, Lohja) lauantaina 8.10. klo 10! Opastettu kävely puistossa maisema-arkkitehti Suvi Pohjola-Stenroosin johdolla, sen jälkeen mahdollisuus kahvitteluun. Puutarhaseuran jäsenille ilmainen, ei-jäsenille 20 euroa. Kahvit jokainen maksaa itse. Paikkoja rajoitetusti. Ilmoittaudu viimeistään 5.10. lähettämällä sähköpostia osoitteeseen puutarhuri@lohjanseudunpuutarhaseura.fi tai tekstiviestillä p. 044 534 5223.

Retken kesto 2–3 tuntia. Siihen kuuluu opastettu kävely puutarhassa, ruskavärin muodostumisen taustaa, kasvien talvehtimisestia, puutarhan valmistamisesta talveen, kevättöistä

Suvi Pohjola-Stenroos on koulutukseltaan maisema-arkkitehti ja eläinlääketieteen tohtori. Hän on suorittanut puutarhaterapian opintoja sekä Suomessa että Englannissa. Hän ajattelee, että ihmiset ovat osa luontoa, laji muiden joukossa. Huolehtimalla osaltamme pitkäjännitteisesti ja tasapainoisesti luonnosta rakennamme omaa hyvinvointiamme ja terveyttämme.

Puutarhaseuran variksenpelätin voitti SM-kisan!

variksenpelätin ja nainen
Lohjanseudun Puutarhaseuran variksenpelätin palkittiin Lohjan Omenakarnevaaleilla. Kunniakirjan kävi noutamassa Erja Hinkkanen.

Lohjanseudun Puutarhaseura voitti variksenpelättimien SM-kisan. Kilpailu käytiin Lohjan omenakarnevaalien yhteydessä. Variksenpelätin on tehty puutarhanhoidossa käytettävistä tarvikkeista kuten hallaharsosta. Löydät ohjeen mestarillisen pelättimen tekoon täältä.

Vihdoin pääsimme retkelle! Pölkinvuori hurmasi

Sisäkuva ateljeesta. Nainen seisoo portailla ja puhuu portaiden alapuolella oleville ihmisille. Taustalla suuret ikkunat.
Heljä Liukko-Sundström “saarnaa pitämässä”, kuten hän leikkisästi puhettaan kutsui.

Lohjanseudun Puutarhaseuran ensimmäinen koronan jälkeinen retki suuntautui eteläiseen Hämeeseen. Tutustuimme Humppilassa tunnetun keramiikkataiteilijan Heljä Liukko-Sundström ateljeehen, lounastimme Nuutajärven lasikylässä ja vierailimme Urjalassa, Pölkinvuoren kasvimaailmassa, jossa saimme oppaaksi itsensä Pölkinvuoren peikon.

Vanhakin omenapuu nuortuu, kun sitä leikataan

Vanhasta omenapuusta on poistettu liian korkealle kasvanut latva.
Puutarhuri Esa Aaltonen katkaisi liian korkealle kasvaneen latvan Merja Eräpolun vanhasta talviomenapuusta.

Onko muumiotaudille mitään tehtävissä? Kannattaako leikattuun omenapuuhun käyttää haavanhoitoaineita? Muun muassa näistä aiheista juteltiin samalla kun seurattiin miten puutarhuri Esa Aaltonen leikkasi Merja Eräpolun omenapuita Pusulan Kaukelassa. Lue lisää

Linnunpöntöillä saat lintuja puutarhaan – lue ja katso vinkit

Mies asentaa linnunpönttöä puuhun.
Puolentoista metrin korkeus maasta riittää linnunpöntölle, sanoo Esa Aaltonen. “Tällä korkeudella linnunpönttöä on helppo huoltaakin”, hän sanoo.

Haluatko pikkulintuja puutarhaan? Ripusta pihapuihin pönttöjä. Pöntöillä saat melko takuuvarmasti yleisiä kolopesijöitä eli sinitiaisia, talitiaisia ja kirjosieppoja. “Kolopesijöillä on krooninen pula pesäpaikoista,”, lintuharrastaja, Lohjanseudun Puutarhaseuran sihteeri Esa Aaltonen sanoo. Lue lisää.

Leikkaamista kaipaava omenapuu hankien keskellä.

Miten leikata omenapuita

Miten leikataan vanhaa omenapuuta? Entä nuorta? Tule katsomaan! Lohjanseudun Puutarhaseuran perinteinen tapahtuma omenapuiden leikkaus järjestetään torstaina 31.3. klo 17 alkaen Pusulassa, Merja Eräpolun puutarhassa osoite Kaurisniityntie 283.

Omenapuiden leikkaamisesta kertoo puutarhuri Esa Aaltonen. Kahvitarjoilu.

Tammentaimien jako asuntomessuilla alkaa

hymyilevä nainen, joka pitää käsissään valkoista paperikassia. Naisen edessä pöydällä pieniä tammentaimia.
Puheenjohtaja Päivi Alanne ja Uudenmaan Pihamestareiden tiloissa kasvaneet tammentaimet. Taimet on pakattu pieneen paperikassiin ja mukana on hoito-ohjeet.

Tuhat tammea – kampanjan loppuhuipennus on käsillä. Tänään ( 10.7.) nimittäin alkaa taimien jako asuntomessuilla. Ohessa lehdistötiedote aiheesta.

Tammien lahjoitus on  Lohjanseudun Puutarhaseuran ideoima ja järjestämä tempaus, jonka lohjalaiset ottivat omakseen. Puutarhaseura sai nimittäin heti syksyllä tuhansittain tammenterhoja. Osasyynä innostukseen saattoi olla se, että suuret tammet tuottavat otollisissa oloissa jopa 90 000 terhoa. Oravat ja linnut syövät niistä suurimman osan, mutta aina osa itää ja lähtee kasvuun. Tammi onkin Lohjalla paikoin ”rikkaruoho.”

”Olen erittäin tyytyväinen, ja aivan erityisesti siihen, että lapset innostuivat tempauksesta”, puutarhaseuran puheenjohtaja Päivi Alanne sanoo.

Lapsilla hän tarkoittaa Virkkalassa sijaitsevan Rauhalan koulun 4b-luokan oppilaita. Oppilaat keräsivät koulun pihalla kasvavista tammista ainakin 4000 terhoa, pesivät ne ja säilöivät ämpäreihin puhallushiekan joukkoon. Maininnan ansaitsee myös kuusivuotias Aaron Aremaa, joka keräsi terhoja Lohjan museon pihalta.

Terhoja säilytettiin talven yli viileissä tiloissa kuten autotalleissa, ullakoilla ja kellareissa. Huhti-toukokuussa terhot kylvettiin ruukkuihin, minkä jälkeen alkoi piinallinen odotus. Tammen itäminen kestää nimittäin noin kuukauden. Mutta kun tammi on päässyt kasvun alkuun, se kasvaa vauhdikkaasti. Siitä todisteena on Alanteen edessä oleva laatikollinen tammentaimia. Niissä kaikissa on nimisäle, jossa lukee Rauhalan koulu 23.4.

Osa tuolloin kylvetyistä terhoista on varttunut 10–15-senttisiksi, juuri sen kokoisiksi, että ne mahtuvat pieneen paperikassiin. Kasseja on jaossa asuntomessuilla.

Taimen mukana tulee tammen istutus- ja hoito-ohjeet. Tammen istutuspaikka on harkittava tarkoin, sillä tammesta tulee suuri puu. Pieneen pihaan sitä ei kannata istuttaa, mutta muutoin se on mitä suositeltavin puu. Tammi on nimittäin luonnon monimuotoisuutta lisäävä puu. Tammella eläviä hyönteis- ja eliölajeja on noin 500, osa niistä on uhanalaisia. Metsätammen kolot tarjoavat lisäksi pesäpaikan monille linnuille, muun massa lehtopöllöille, sini- ja talitiaiselle, kirjosiepolle, kottaraiselle ja käenpiialle. Tammella on myös lukuisia juurisieniä, kuten tammenherkkutatti ja tryffeli. Tammien lahjoittaminen sopiikin Lohjan asuntomessujen ilmastoystävälliseen teemaan.

Tammi on aikanaan ollut Suomessa yleinen puu. Viimeisimmän jääkauden jälkeen eli noin 10 000 vuotta sitten metsätammia ( Quercus robur) kasvoi Suomessa Oulun korkeudella saakka. Niiden määrä väheni, kun ilmasto viileni, peltoja raivattiin ja kuusi valtasi alaa. Tammen kasvuvyöhyke kutistui Uudenmaan ja Varsinais-Suomen kokoiseksi.

Ilmaston lämpenemisen myötä tammi on tekemässä paluuta. Luontainen levinneisyys ulottuu nyt ainakin Rauman korkeudelle, istutettuna tammi selviää Oulussa saakka.

Tammi voi elää liki tuhatvuotiaaksi. Se kasvaa 300 vuotta, kukoistaa 300 vuotta ja kuolee 300 vuotta. ( Lähde: Seppo Vuokko, Latva pilviä piirtää, Maahenki 2016).

Puutarhaseura haluaa kampanjallaan muistuttaa myös siitä, että Lohja on erinomaista aluetta puutarhaharrastukseen. Ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä mahdollistavat monien vaateliaiden lajien kasvattamisen. Puutarhanhoito on kuulunut täällä elämänmenoon jo 1600-luvulta saakka.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että tammi on myyttinen puu. Kalevalan mukaan se on ikuisen onnen ja lemmen puu.

Vuosikokous ja perennanvaihto museolla – sama hallitus jatkaa

Voisiko puutarhaseuran kokouksen pitää aina perennanvaihdon yhteydessä? Näin pohdiskeli seuran puheenjohtaja Päivi Alanne puutarhaseuran vuosikokouksen alussa. Ei mikään ihme. Kokous pidettiin Lohjan museon kahvilan pihapiirissä perennanvaihdon jälkeen. Ympäristö oli mitä ihanin ja niin oli ilmakin, helteisen päivän ilta.

Vuosikokous valitsi puheenjohtajaksi Päivi Alanteen, varapuheenjohtajaksi Ilse-Maj Varsikon ja sihteeriksi Esa Aaltosen. Hallituksen muut jäsenet ovat Liisa Jääskeläinen (jäsenasiat), Tuija Hynell (rahastonhoitaja), Virko Kolulahti (retkivastaava), Arja Lönnqvist ja Erja Hinkkanen (nettivastaava). Hallitus on siis sama kuin edellisenä vuonna.

Jäsenmaksu säilyi ennallaan eli 15 eurossa.

Tule vuosikokoukseen ja kuulemaan linnuista! Vaikka kotisohvalta!

Tervetuloa Lohjanseudun Puutarhaseuran vuosikokoukseen torstaina 11.3. klo 18. Koronarajoitusten vuoksi paikanpäälle kaupungintalo Monkolaan voidaan ottaa vain rajoitettu määrä henkilöitä, mutta kokoukseen voi osallistua etänä Teams-sovelluksen avulla. Vuosikokouksen jälkeen lintuharrastaja Esa Aaltonen kertoo puutarhan linnuista. Kokoukseen pitää ilmoittautua 10.3. mennessä Arja Lönnqvisille p. 040-7236956  tai sähköpostilla arja.lonnqvist(at)gmail.com.

sinitiainen ruokkii linnunpöntössä olevaa poikasta
Puutarhan lintuja voi auttaa ripustamalla niille pönttöjä pihapuihin. Kuvassa sinitiainen.

Osallistu Tuhat tammea-kampanjaan!

Kasvaako pihassasi tammi? Kerään sen terhoja ja osallistu Tuhat tammea-kampanjaan. Tavoitteena on kasvattaa talkoilla pieniä tammentaimia ja lahjoitta niitä ensi kesänä Lohjan asuntomessujen kävijöille. Lue lisää Tuhat tammea-sivulta.

Tervetuloa taimistovierailulle Taimiteutariin 18.8.20

Tervetuloa taimistovierailulle! Tutustumme Virkkalassa toimivaan Taimiteutariin (osoite Inkoontie 79) tiistaina 18.8. klo 17–18. Esittelyssä on havukasveja. Myös paljon muita puita, pensaita ja perennoja, ostomahdollisuus. Tilaisuus pidetään ulkona.

Lumoudu Ainolasta! Lähde Tuusulan retkelle 5.9.20

Tutustumme Tuusulan kulttuurikohteisiin lauantaina 5.9. Oppaanamme toimii Torsti Salonen. Tutustumme Sibeliuksen
Ainolan puutarhaan ja kotiin. Syömme lounasta Gustavelundissa. Tutustumme Pekka Halosen ateljeekotiin Halosenniemeen ja puutarhaan. Pistäydymme Järvenpään taidemuseossa, jossa Eero Järnefeltin Suviranta-näyttely. Kahvit juomme Lottamuseossa.

Lähtö Virkkalasta, Ristin koulun pysäkiltä klo 8 ja Lohjan Kirkkokentältä klo 8.30. Paluu Kirkkokentälle noin klo 18 ja siitä Virkkalaan. Hinta: jäsenet 85 euroa, muut 95 euroa. Ilmoittaudu ennen kuin maksat, koska museokortti vaikuttaa hintaan. Hintaan sisältyy matkat, opastukset, ruoat ja kahvit.

Ilmoittautumiset Virkolle tekstiviestillä numeroon 0452724003, viestiin retkelle lähtijöiden nimet, mistä tulet bussin kyytiin, ruoka-allergiat ja onko sinulla voimassa oleva museokortti. Ilmoittautuminen 21.8. ja maksu Lohjanseudun Puutarhaseura ry:n tilille FI38 5236 2110 004 61 viitteeksi Tuusula0509. Retki toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 30.

Matka Viroon siirtyy vuodella. Retki järjestetään vuonna 2021 heinäkuun 19.–21.7. päivinä.

Toukokuussa perinteisesti järjestetty perennanvaihto on myös peruttu. Yritämme järjestää tapahtumaa elokuussa, mikäli uusia rajoituksia ei ole silloin.