Ajankohtaista

Tammentaimien jako asuntomessuilla alkaa

hymyilevä nainen, joka pitää käsissään valkoista paperikassia. Naisen edessä pöydällä pieniä tammentaimia.
Puheenjohtaja Päivi Alanne ja Uudenmaan Pihamestareiden tiloissa kasvaneet tammentaimet. Taimet on pakattu pieneen paperikassiin ja mukana on hoito-ohjeet.

Tuhat tammea – kampanjan loppuhuipennus on käsillä. Tänään ( 10.7.) nimittäin alkaa taimien jako asuntomessuilla. Ohessa lehdistötiedote aiheesta.

Tammien lahjoitus on  Lohjanseudun Puutarhaseuran ideoima ja järjestämä tempaus, jonka lohjalaiset ottivat omakseen. Puutarhaseura sai nimittäin heti syksyllä tuhansittain tammenterhoja. Osasyynä innostukseen saattoi olla se, että suuret tammet tuottavat otollisissa oloissa jopa 90 000 terhoa. Oravat ja linnut syövät niistä suurimman osan, mutta aina osa itää ja lähtee kasvuun. Tammi onkin Lohjalla paikoin ”rikkaruoho.”

”Olen erittäin tyytyväinen, ja aivan erityisesti siihen, että lapset innostuivat tempauksesta”, puutarhaseuran puheenjohtaja Päivi Alanne sanoo.

Lapsilla hän tarkoittaa Virkkalassa sijaitsevan Rauhalan koulun 4b-luokan oppilaita. Oppilaat keräsivät koulun pihalla kasvavista tammista ainakin 4000 terhoa, pesivät ne ja säilöivät ämpäreihin puhallushiekan joukkoon. Maininnan ansaitsee myös kuusivuotias Aaron Aremaa, joka keräsi terhoja Lohjan museon pihalta.

Terhoja säilytettiin talven yli viileissä tiloissa kuten autotalleissa, ullakoilla ja kellareissa. Huhti-toukokuussa terhot kylvettiin ruukkuihin, minkä jälkeen alkoi piinallinen odotus. Tammen itäminen kestää nimittäin noin kuukauden. Mutta kun tammi on päässyt kasvun alkuun, se kasvaa vauhdikkaasti. Siitä todisteena on Alanteen edessä oleva laatikollinen tammentaimia. Niissä kaikissa on nimisäle, jossa lukee Rauhalan koulu 23.4.

Osa tuolloin kylvetyistä terhoista on varttunut 10–15-senttisiksi, juuri sen kokoisiksi, että ne mahtuvat pieneen paperikassiin. Kasseja on jaossa asuntomessuilla.

Taimen mukana tulee tammen istutus- ja hoito-ohjeet. Tammen istutuspaikka on harkittava tarkoin, sillä tammesta tulee suuri puu. Pieneen pihaan sitä ei kannata istuttaa, mutta muutoin se on mitä suositeltavin puu. Tammi on nimittäin luonnon monimuotoisuutta lisäävä puu. Tammella eläviä hyönteis- ja eliölajeja on noin 500, osa niistä on uhanalaisia. Metsätammen kolot tarjoavat lisäksi pesäpaikan monille linnuille, muun massa lehtopöllöille, sini- ja talitiaiselle, kirjosiepolle, kottaraiselle ja käenpiialle. Tammella on myös lukuisia juurisieniä, kuten tammenherkkutatti ja tryffeli. Tammien lahjoittaminen sopiikin Lohjan asuntomessujen ilmastoystävälliseen teemaan.

Tammi on aikanaan ollut Suomessa yleinen puu. Viimeisimmän jääkauden jälkeen eli noin 10 000 vuotta sitten metsätammia ( Quercus robur) kasvoi Suomessa Oulun korkeudella saakka. Niiden määrä väheni, kun ilmasto viileni, peltoja raivattiin ja kuusi valtasi alaa. Tammen kasvuvyöhyke kutistui Uudenmaan ja Varsinais-Suomen kokoiseksi.

Ilmaston lämpenemisen myötä tammi on tekemässä paluuta. Luontainen levinneisyys ulottuu nyt ainakin Rauman korkeudelle, istutettuna tammi selviää Oulussa saakka.

Tammi voi elää liki tuhatvuotiaaksi. Se kasvaa 300 vuotta, kukoistaa 300 vuotta ja kuolee 300 vuotta. ( Lähde: Seppo Vuokko, Latva pilviä piirtää, Maahenki 2016).

Puutarhaseura haluaa kampanjallaan muistuttaa myös siitä, että Lohja on erinomaista aluetta puutarhaharrastukseen. Ilmasto ja kalkkipitoinen maaperä mahdollistavat monien vaateliaiden lajien kasvattamisen. Puutarhanhoito on kuulunut täällä elämänmenoon jo 1600-luvulta saakka.

Unohtaa ei sovi sitäkään, että tammi on myyttinen puu. Kalevalan mukaan se on ikuisen onnen ja lemmen puu.

Vuosikokous ja perennanvaihto museolla – sama hallitus jatkaa

Voisiko puutarhaseuran kokouksen pitää aina perennanvaihdon yhteydessä? Näin pohdiskeli seuran puheenjohtaja Päivi Alanne puutarhaseuran vuosikokouksen alussa. Ei mikään ihme. Kokous pidettiin Lohjan museon kahvilan pihapiirissä perennanvaihdon jälkeen. Ympäristö oli mitä ihanin ja niin oli ilmakin, helteisen päivän ilta.

Vuosikokous valitsi puheenjohtajaksi Päivi Alanteen, varapuheenjohtajaksi Ilse-Maj Varsikon ja sihteeriksi Esa Aaltosen. Hallituksen muut jäsenet ovat Liisa Jääskeläinen (jäsenasiat), Tuija Hynell (rahastonhoitaja), Virko Kolulahti (retkivastaava), Arja Lönnqvist ja Erja Hinkkanen (nettivastaava). Hallitus on siis sama kuin edellisenä vuonna.

Jäsenmaksu säilyi ennallaan eli 15 eurossa.

Tule vuosikokoukseen ja kuulemaan linnuista! Vaikka kotisohvalta!

Tervetuloa Lohjanseudun Puutarhaseuran vuosikokoukseen torstaina 11.3. klo 18. Koronarajoitusten vuoksi paikanpäälle kaupungintalo Monkolaan voidaan ottaa vain rajoitettu määrä henkilöitä, mutta kokoukseen voi osallistua etänä Teams-sovelluksen avulla. Vuosikokouksen jälkeen lintuharrastaja Esa Aaltonen kertoo puutarhan linnuista. Kokoukseen pitää ilmoittautua 10.3. mennessä Arja Lönnqvisille p. 040-7236956  tai sähköpostilla arja.lonnqvist(at)gmail.com.

sinitiainen ruokkii linnunpöntössä olevaa poikasta
Puutarhan lintuja voi auttaa ripustamalla niille pönttöjä pihapuihin. Kuvassa sinitiainen.

Osallistu Tuhat tammea-kampanjaan!

Kasvaako pihassasi tammi? Kerään sen terhoja ja osallistu Tuhat tammea-kampanjaan. Tavoitteena on kasvattaa talkoilla pieniä tammentaimia ja lahjoitta niitä ensi kesänä Lohjan asuntomessujen kävijöille. Lue lisää Tuhat tammea-sivulta.

Tervetuloa taimistovierailulle Taimiteutariin 18.8.20

Tervetuloa taimistovierailulle! Tutustumme Virkkalassa toimivaan Taimiteutariin (osoite Inkoontie 79) tiistaina 18.8. klo 17–18. Esittelyssä on havukasveja. Myös paljon muita puita, pensaita ja perennoja, ostomahdollisuus. Tilaisuus pidetään ulkona.

Lumoudu Ainolasta! Lähde Tuusulan retkelle 5.9.20

Tutustumme Tuusulan kulttuurikohteisiin lauantaina 5.9. Oppaanamme toimii Torsti Salonen. Tutustumme Sibeliuksen
Ainolan puutarhaan ja kotiin. Syömme lounasta Gustavelundissa. Tutustumme Pekka Halosen ateljeekotiin Halosenniemeen ja puutarhaan. Pistäydymme Järvenpään taidemuseossa, jossa Eero Järnefeltin Suviranta-näyttely. Kahvit juomme Lottamuseossa.

Lähtö Virkkalasta, Ristin koulun pysäkiltä klo 8 ja Lohjan Kirkkokentältä klo 8.30. Paluu Kirkkokentälle noin klo 18 ja siitä Virkkalaan. Hinta: jäsenet 85 euroa, muut 95 euroa. Ilmoittaudu ennen kuin maksat, koska museokortti vaikuttaa hintaan. Hintaan sisältyy matkat, opastukset, ruoat ja kahvit.

Ilmoittautumiset Virkolle tekstiviestillä numeroon 0452724003, viestiin retkelle lähtijöiden nimet, mistä tulet bussin kyytiin, ruoka-allergiat ja onko sinulla voimassa oleva museokortti. Ilmoittautuminen 21.8. ja maksu Lohjanseudun Puutarhaseura ry:n tilille FI38 5236 2110 004 61 viitteeksi Tuusula0509. Retki toteutuu, jos ilmoittautuneita on vähintään 30.

Matka Viroon siirtyy vuodella. Retki järjestetään vuonna 2021 heinäkuun 19.–21.7. päivinä.

Toukokuussa perinteisesti järjestetty perennanvaihto on myös peruttu. Yritämme järjestää tapahtumaa elokuussa, mikäli uusia rajoituksia ei ole silloin.

Follow by Email